Овес посівний
Культивується як зернова культура в усіх регіонах України. Це цінна харчова культура. Найчастіше використовується на сніданок у вигляді каші, пластівців, супів. Це здорова їжа. Вівсяна крупа і мука високопоживні, легко перетравлюються, тому є прекрасною дієтичною стравою.
Овес використовується в різні фази його зрілості. Зерна містять білки, крохмаль, жири, амінокислоти, сапоніни, органічні речовини, глікозид ваніліну, вітаміни А, В1 В2, Е, мінеральні речовини, пектини.
Страви з вівсяної крупи — це профілактичний засіб атеросклерозу артерій, аорти, захворювань печінки, цукрового діабету, анемії. Пектини вівса здатні сорбувати в кишечнику ряд токсичних речовин, так, наприклад, його застосовують при свинцевому отруєнні.
Вівсяна каша сприяє відновленню сил породіллі та виділенню молока в післяродовому періоді.
У своєму складі овес містить магній, який співпрацює з кальцієм, не даючи останньому відкладатись в судинах, кістках, суглобах пальців.
Для того, щоб приготувати настій, 50-70 г зерен вівса заливають 0,5 л кип'ятку, настоюють 24 години, проціджують і вживають по 1/2 склянки 2-3 рази на день. Такий настій прекрасно регулює обмінні процеси організму людини, діє сечогінно.
Настій зерен використовують також для приготування киселю, який особливо корисний для людей похилого віку.
Відвар зерен вівса, змішаний з цілою гречкою, — прекрасний дієтичний засіб при цукровому діабеті.
Відвар зерна вівса з медом рекомендується як загальнозміцнювальний засіб при виснаженні організму, особливо після важких захворювань.
Настій трави вівса рекомендується як засіб при фізичному та розумовому виснаженні, неврастенії, безсонні, при діабеті. Досвід індійської народної медицини, а також наукові дані англійських вчених свідчать про ефективність вівса при лікуванні звикання до наркотиків і тютюну. Відвар його соломи рекомендують по 1/4 склянки дітям, які хворіють рахітом, екземою, алергією, а також використовують для ванн і компресів, особливо перед сном.