Манна небесна
Тривалість життя, як не прикро, як в Росії, так і в Україні, за даними ВООЗ, падає. Вчені Гарвей і Маклей Діамонд дійшли висновку: аби зберегти довголіття, не можемо зробити нічого кращого, як «їсти переважно живу природу». Між іншим, слово «вегетаріанець» походить від слова «вегетус», що означає «повний життя». Автори вважають, що люди розвинених країн нестачі в харчуванні білків бояться більше за смерть.
Слід відзначити, що не існує частин їжі, які були б важливіші за комплекс вітамінів, мінеральних речовин, вуглеводів, жирів, амінокислот і багатьох інших речовин.
Дещо про м'ясо, яке є основою прийому білків. Боячись нестачі білків, ми споживаємо його у надмірно великій кількості.
Наприклад, у США за рік з'їдається 33 мільйони корів. Споживання м'яса у такій кількості аргументується тим, що нібито саме воно додає людині сил. Проте хіба слони, воли, коні, буйволи, верблюди, які є найсильнішими, споживають м'ясо? А горила, яка є фізіологічне подібна до людини, але є в три рази більшою за неї, їсть м'ясо? Ні! Амінокислотний пул, різні амінокислоти, які циркулюють в крові та лімфі, підтримуються введенням поживних речовин з їжею, особливо рослинного походження.
У наш час, в еру екологічних катастроф, алергізації організму, інтенсивно йде пошук нових нетрадиційних природних методів лікування та профілактики захворювань. Часто звертаємось до минулих часів, науково обґрунтовуємо давно забуте, старе. Усе частіше звертаємося до лікування, застосовуючи лікарські рослини.
Біблія розповідає про те, що під час голодування ізраїльтян у пустелі Бог послав їм їжу — «манну небесну», рослину — синьо-зелену водорість, яку назвали спіруліною.
У 15 країнах світу спіруліну вживають для їжі, вона є важливим джерелом вітамінів, мінералів, білків. В ній є біологічно активні речовини. Спіруліна містить білків у 20 разів більше, ніж боби сої, компенсує овочеві джерела амінокислот. У своєму складі водорість містить м'які мукополісахариди, які є такими потрібними і для людей старшого віку. Рослина має універсальні харчові та лікувальні властивості. Заданими академіка, професора І.С. Чекмана, з профілактичною метою спіруліна вживається для зниження появи онкологічних захворювань, хвороб серця, їжа, що містить спіруліну, сприяє виведенню шлаків з організму.
Як профілактичний засіб порошок спіруліни додають по чайній ложці до різних видів їжі та соків. У багатьох країнах світу медики включають цю синьо-зелену водорість у комплекс фармако-терапевтичних засобів для лікування атеросклерозу, ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних захворювань. Вона гальмує ріст різних пухлин.
Ефективним є лікування з включенням спіруліни при алкоголізмі, шизофренії, при лікуванні артриту різної етіології. Спіруліна має і протигрибкову властивість. Науковці твердять про раціональність включення її в комплексну терапію хворих на СНІД. Співробітники Українського державного університету разом із співробітниками Української академії аграрних наук, Українського аграрного університету, Науково-дослідного інституту фітотерапії Ужгородського національного університету, Інституту геронтології АМН України та Інституту землеробства всебічно вивчали спіруліну і прийшли до висновку про нешкідливість препарату, про його позитивний вплив на різні органи і системи.
Останні роки — це роки вивчення хімічного складу спіруліни французькими і американськими дослідниками. Спіруліна не має конкурентів щодо вмісту білка серед рослинного та тваринного світу. Білок спіруліни характеризується високою біологічною цінністю. Він добре засвоюється та перетравлюється. Важливою перевагою спіруліни є те, що в ній мала кількість холестерину — всього близько 0,13% сухої маси.
Як вказує Л. Купраш, у спіруліні є високий вміст вітаміну В|2, що перевищує його рівень у бичачій печінці, в той час як інші вітаміни групи В (тіамін, рибофлавін, біотин, пантотенова кислота) знаходяться у фізіологічно збалансованих кількостях.
Спіруліна характеризується також високим вмістом каротидів, які беруть участь у транспортуванні та вилученні кисню, в процесах розмноження. В оптимальному співвідношенні до складу спіруліни входить велика кількість як макро- так і мікроелементів: залізо, фосфор, калій, магній, цинк тощо. Тривале вживання (протягом 30-60 днів) спіруліни дає позитивний ефект і при лікуванні цукрового діабету, панкреатитів, виразкової хвороби, анемії. Є дані про успішне лікування спіруліною ожиріння. Зі зменшенням маси у хворих відповідно підвищувалася розумова та фізична працездатність, поліпшувалась функція кровообігу та дихання, нормалізувались показники обміну речовин.
Усе це сприяло широкому культивуванню у ряді країн спіруліни, яка росте у лужних умовах, поглинаючи вуглекислоту з атмосферного повітря і перетворюючи її в іони гідрокарбонату.
Науково-дослідний інститут фітотерапії Ужгородського національного університету науково обгрунтував і клінічно підтвердив позитивний вплив спіруліни на імунологічний статус організму. Ось чому у програмі оздоровлення населення поряд з іншими лікарськими рослинами ми використовуємо цю чародійну водорість (О.М. Ганич, Т.М. Ганич).
Міністерства сільського господарства і охорони здоров'я України підписали технічні умови на вирощування і реалізацію спіруліни для широкого вживання її як харчового додатку.
Склад. Спіруліна — екологічно чиста рослина, містить 60-70% білка, всі незамінні амінокислоти, комплекс полівітамінів (А, В, В2, В3, В6, В12, В, Е, С), мікроелементи, мінеральні солі, полінасичені жирні кислоти.
Рекомендації.
Противірусна дія, підвищення імунітету і стійкості до захворювань, авітамінози і гіповітамінози, стимуляція білково-вуглеводного обміну речовин, активна участь в окисно-відновних реакціях і омолодженні організму, зміцнення кістково-м'язового апарату. Сприяє зменшенню задухи та активізації внутрішніх резервів організму.
Спосіб застосування. Спіруліна — продукт, готовий для вживання, призначається для внутрішнього вживання у вигляді порошка або суміші на меді.
У випадку, якщо мед протипоказаний, то рекомендується вживати тільки порошок спіруліни 1-Ю г в день.
При захворюваннях шлунково-кишкового тракту рекомендується вживати не менше, ніж за ЗО хвилин до їди, суміш спіруліни на меді або порошок.
При серцево-судинних захворюваннях рекомендується застосовувати порошок через ЗО хвилин після їди.
При вживанні спіруліни в якості загальнозміцнюючого, загально-тонізуючого засобу рекомендується застосовувати суміш або порошок після їди.
Приготування суміші спіруліни і меду. Суміш спіруліни і меду готується невеликими порціями. Для приготування 1 порції береться 200 мл меду і 2 чайні ложки сухого порошка спіруліни, все ретельно перемішується, щільно закривається покришкою і зберігається в холодному місці.
Перед вживанням суміш потрібно перемішати. Для здорової людини в якості профілактичного засобу спіруліну в суміші з медом рекомендується приймати по 2-3 чайні ложки на сніданок з хлібом (булочкою), запивати чаєм (кавою) без цукру і більше нічого не їсти.
Якщо мед стимулює повноту, то потрібно користуватися тільки порошком. Спіруліна показана вагітним жінкам і матерям-годуваль-ницям в суміші з медом по дві чайні ложки два рази в день на сніданок і вечерю.
Спортсменам за 3 тижні до змагань щоденно можна вживати до 15 г спіруліни.
Дітям до 4-х років рекомендується щоденно давати по одній чайній ложці суміші спіруліни з медом на сніданок.
Порядок прийому порошка сухої спіруліни.
При вживанні 1 г порошка спіруліни потрібно розмішати з невеликою кількістю кип'яченої води кімнатної температури або з півсклянки кисломолочних продуктів (кефір, простокваша, ряжанка).
При бажанні можна додати варення або цукор.
Можна використовувати порошок спіруліни (1 г) як приправу до їжі (посипати спіруліною гарнір, кашу тощо).
При цьому треба пам'ятати, що вживати спіруліну з гарячою їжею не рекомендується.
Порошок спіруліни потрібно зберігати в сухому темному місці, в скляній тарі, щільно закритій покришкою.
Після двотижневого прийому спіруліни потрібно зробити перерву на один тиждень.