Хліб майбутнього
Хто б міг подумати, що мова йде всього-на-всього про грецький горіх? Уявіть собі, що в ста грамах зерен горіха міститься до 850 ккал! Горіх переважає по калорійності жирну свинину в півтора раза, м'ясо куряче — у п'ять разів, рибу — в сім разів. Крім того, в ядрі міститься багато цінних речовин: азот, калій, кальцій, залізо, йод, цинк. А скільки вітамінів — А, В1, В2, С, Е, Р! Кращого засобу при порушенні обміну речовин, захворюваннях серця, печінки і щитовидної залози не знайти.
Крім того, грецькі горіхи являють гастрономічну цінність для кондитерів і виноробів. Так, з цілих зелених плодів варять варення, готують настоянки, лікери, вина, напої, маринади. Зрілі горіхи вживають свіжими, підсушеними, підсмаженими, вареними і навіть змолотими на борошно, яке підмішують в тісто. На Кавказі горіховими дольками начиняють птицю. В Греції та Італії із ядер горіха готують вишукані салати. Але найбільш улюблені ласощі дітей і дорослих — трохи недоспілі горіхи.
Один з сортів фундука (лісового горіха) дамський пальчик.
За поживністю він майже не поступається грецькому. Чотириста грамів ядер фундука по калорійності відповідає денному раціону дорослої людини. До складу цього горіха входять 60% олій, 16% білків, вітаміни А, В1, В2, С, О, а також ненасичені жирні кислоти. Останні проявляють протипухлинну дію і підвищують опірність організму до дії радіації.
Фундук використовують в кондитерській промисловості. В Україні, наприклад, для виготовлення цукерок, тістечок і тортів його використовується більше шести тонн в рік.
«Золоте дерево», або «золоте золото» — краще про фісташки і не сказати. На світовому ринку ціни на ці горіхи фантастично високі. Фісташки завжди вважались вишуканими ласощами. Особливо вони популярні в іранців і афганців.
Ці горішки продаються на базарах і в магазинах, часто вже очищеними. І обов'язково з сіллю.
В Туреччині і Греції ядра входять до складу багатьох національних страв і східних солодощів. Приємний, солодкуватий і трохи олійний смак фісташок виділяє їх серед інших продуктів. Від фісташкового рахат-лукуму неможливо відмовитись. Не говорячи вже про торти і морозиво! За вмістом цукру фісташки переважають грецькі горіхи.
В медицині ціниться фісташкова олія. Переважно її рекомендують при лікуванні печінки, шлунка, зовнішніх виразок. Але якщо у вас проблеми з яснами, тоді без фісташок не обійтись.
У фінікійців найпрекраснішою богинею вважалась Амігдала. Тайна її мудрості і краси полягала в плодах чарівної рослини. В честь цієї богині і назвали дерево—мигдаль.
Якої тільки форми не бувають його плоди: закруглено-плоскої, циліндричної, зігнутої, як серп. Є зовсім маленькі (менше одного сантиметра) і великі (близько шести сантиметрів).
З цих горіхів одержують мигдалеву олію, яка не гірша першокласної оливкової олії. Дуже ціниться серед гурманів і солодкувате, з ледь помітною гірчинкою, мигдалеве молоко. А засолений мигдаль взагалі спокуса.
В харчовій промисловості використовується також скоринка. Речовини, які в ній містяться, покращують колір невитриманих коньяків і деяких сортів білих вин, надають їм неповторного насиченого аромату і мигдального смаку.
В медицині відвари із скоринки — найкращий засіб від атеросклерозу. Корисний мигдаль і при діабеті. На думку фінських медиків, це захворювання провокує дефіцит вітаміну Е. А сто грамів мигдалю якраз і містить необхідну людині добову дозу цього вітаміну.
Арахіс — рослина-мандрівник. Його батьківщина — Південна Америка, звідки він був завезений в Китай. Ось чому в Європі арахіс знали під іншим іменем — китайська фісташка, хоч ці плоди зовсім не схожі один на одного. Та й горіхом арахіс тяжко назвати. Адже його насіння дозріває в бобі. Під ламкою оболонкою знаходиться до семи темно-коричневих горішків. Вони постачають в наш організм жирні кислоти, які покращують короткотривалу пам'ять. Навіть сто грамів арахісу достатньо, щоб підсилити увагу. До речі, і на дозвіллі приємно поласувати смаженими солоними горішками.
Пікантного смаку і своєрідного аромату надають їжі спеції, виготовлені з мускатного горіха. Його запах не могли не оцінити парфумери: аромат цих духм'яних плодів часто відчувається в їх витворах. Крім того, мускатний горіх містить близько 40% різних олій і рідкісну наркотичну речовину — миристицин, на основі якої створюються ефірні олії. Світ горіхів немислимий без кокоса. Замість ядра нестиглий плід містить півлітра ароматного молока. Кисло-солодкий напій приємніший за смаком, ніж коров'яче молоко. І не менш поживний! Вперше його цілющі властивості оцінив Магеллан. Кокосове молоко прекрасно втамовує спрагу і було справжнім лікувальним бальзамом для хворих і виснажених моряків.
Однак вирощують кокоси не тільки завдяки чарівній рідині.
В стиглих плодах молоко стає густим і перетворюється в м'якуш. Це і є ядро горіха — копра. На її основі виготовляють препарати проти холери, чимало мазей і косметичних кремів.
А що робили б кондитери без кокосової стружки (сушена копра)? Крім того, копра містить 65% жиру. Недарма кокосова олія по калорійності не поступається вершковому маслу.