Харчові елементи
Коли справа доходить до того, щоб давати поради вегетаріанцям щодо харчування, більшість мясоєдов рахують себе експертами в цій області. Але звичайно це не так. Насправді дуже небагато є експертами в цьому питанні.
Білок (або протеїн) - те, про що люди, які збираються стати вегетаріанцями, турбуються більше всього. Стурбовані мами і тата говорять такого типу фрази: "Але як же бути з білками?" неначе це речовину так само важко знайти як і алмази. Вам не потрібно хвилюватися з приводу недоліку білка.
Насправді, ви швидше рятуватиметеся втечею від розлюченого гіпопотама на своїй же власній вулиці, чим знайдете вегетаріанця, страждаючого від недоліку протеїну. Білок необхідний тому, що він сприяє зростанню. Він сприяє загоєнню ран і допомагає боротися з інфекціями. Хороша новина полягає в тому, що майже всі продукти, включаючи фрукти і овочі, містять білок. Самим кращим джерелом протеїну є боби.
Серед них турецький горох і чечевиця так само як і решта всіх членів сімейства бобів, такі як квасоля, кормові боби. Але самим кращим представником цього сімейства є соя, на основі якої виготовляють майже всі види вегетаріанських продуктів, включаючи тофу, вегетаріанські гамбургери і сосиски і соєве молоко. Білок так само міститься в сирі, горіхах, насіннячках і навіть в рисі.
Білок складається з різних амінокислот, а соєві продукти, такі як молоко, сирий і м'ясо, містять всі амінокислоти. У інших продуктах містяться тільки деякі амінокислоти.
Просто вживаючи різні види їжі, на ряду з вегетаріанською або веганськой дієтою, ви можете бути упевнені в тому, що різні амінокислоти змішуються, і утворюється відмінний білок.
З цим твердженням погодиться будь-яка організація, що здійснює контроль за харчовою промисловістю, в світі. Нам навіть не потрібно з'їдати всі ці продукти разом, тому що наш організм має здатність накопичувати і зберігати амінокислоти до тих пір, поки вони не знадобляться.
У дієтологічних довідниках, опублікованих в 1995 році, уряд США спеціально відзначив той факти, що вегетаріанці отримують всі необхідні білки. Медична Асоціація Великобританії, одна з найбільш відомих медичних організацій в світі, констатувала той же факт на декілька років раніше, в чому вона абсолютно має рацію, оскільки в Західній півкулі не було виявлено жодного випадку дефіциту протеїнів серед вегетаріанців. Саме тому я говорю, що вам не про що турбуватися.
Залізо - ще один елемент, з приводу браку якого турбуються батьки, і не без підстав. Залізо відповідає за підтримку здорового стану червоних кров'яних кліток, які транспортують кисень у всі частини тіла. Дефіцит заліза, відомий як анемія, приводить до того, що ваше тіло і мозок не отримують достатньо кисню, в результаті ви відчуваєте себе весь час знесиленими. На сьогоднішній день це найбільша дієтична проблема у Великобританії, особливо для жінок.
Залізо міститься не тільки в м'ясі, але так само і у всіх вегетаріанських продуктах, включаючи боби, в хлібі з непросіяної муки, в листових овочах таких як шпинат, в сухофруктах, особливо в абрикосах і інжирі, і в какао, що у свою чергу виправдовує зловживання шоколадом. Залізо так само міститься в макаронних виробах, в гарбузі, в кунжуті, фісташках, горіхах кешью, в сухих сніданках із злаків і в картоплі (звареному в шкірці).
Так само Медична Асоціація Великобританії стверджує, що випадки браку заліза в організмі у веганов і вегетаріанців зустрічаються не частіше чим у мясоєдов. Учені з університету в Суррєє так само спостерігали за здоров'ям веганов у Великобританії. У одному з британських журналів про харчування вони стверджують, що вміст заліза в організмі веганов знаходиться на нормальному рівні і, що діти вирощені виключно на веганських продуктах були абсолютно здорові.
Насправді анемія часто починається не через те, що людина отримує недостатньо залоза з їжею, а від того, що його організм не може достатньою мірою абсорбувати залізо з продуктів. Вітамін С допомагає організму поглинати залізо і на щастя вегани і вегетаріанці споживають достатньо цього вітаміну, оскільки він міститься в більшості овочів: картоплі, помідорах, цитрусових і зелені. Цей вітамін навіть додають в пачки з соками і картоплю моментального приготування.
Люди, які недавно стали вегетаріанцями часто переживають через нестачу кальцію, але марно. Для того, хто стає вегетаріанцем, перестає є м'ясо і рибу, але вживає молоко, сирий, масло і інші молочні продукти, немає різниці тому, що в м'ясі навряд чи є кальцій. Кальцій сприяє формуванню здорових зубів і кісток, а так само роботі м'язів. Так само як і в молочних продуктах, кальцій міститься в горіхах і насінні, бобах, зелені і соєвому молоці. Таким чином вегани теж не відчувають себе обділеними.
Різноманітне веганськоє і вегетаріанське харчування включає всі необхідні вітаміни і мінерали, так що не дозволяйте нікому говорити вам, що припинивши є м'ясо ви страждатимете від їх дефіциту. Кожен вітамін і мінерал виконує свою функцію і більшість з них організм може накопичувати, так що необов'язково є їх щодня, але вітамін С є виключенням.