Жива (органічна) вода
На першому місці серед складових речовин клітини стоїть вода. Вона становить майже 80% маси клітини. Вода — дуже важливий компонент клітини не тільки за кількістю, їй належить істотна і різнобічна роль у житті клітини.
Вода визначає фізичні властивості клітини — її об'єм, пружність.
Важлива роль належить воді в утворенні структури молекул органічних речовин, зокрема структури білків. Велике значення має вода як розчинник: багато речовин надходять у клітину із зовнішнього середовища у водному розчині, а відпрацьовані продукти виводяться з клітини також у водному розчині. Нарешті, вода є безпосереднім учасником хімічних реакцій (розщеплення білків, вуглеводів, жирів тощо).
Біологічна роль води визначається особливістю її молекулярної структури, полярністю її молекул.
Особливості молекулярної структури води пояснюють і її властивості як розчинника. Є багато речовин, що добре розчиняються у воді: чимало солей, кислот, лугів, а з органічних речовин — багато спиртів, аміни, вуглеводи, білки та ін. Речовини, які добре розчиняються у воді, називаються гідрофільними речовинами (грец. «гідрос»— вода, «філео» — люблю). Відомо також багато речовин, які погано розчиняються у воді або зовсім не розчиняються у воді, наприклад, жири, клітковина та ін. їх називають гідрофобними речовинами (грец. «гідрос» — вода, «фобос» — страх, ненависть). Від чого ж залежить гідрофільність чи гідрофобність речовин?
Речовини гідрофільні, якщо в їх молекулах містяться групи атомів, здатні вступати з молекулами води в електростатичну взаємодію або утворювати з ними водневі зв'язки. У клітині міститься багато гідрофільних речовин: солі, вуглеводи, білки, низькомолекулярні органічні сполуки. Є в клітині й гідрофобні речовини, наприклад, жири. Дуже тонкий шар гідрофобних речовин входить до складу клітинних мембран. Завдяки цьому обмежується рух води з навколишнього середовища в клітину й назад, а також з одних ділянок клітини в інші.
Рослини мають чудову здатність перетворювати неорганічну дощову і річкову воду в живу. Водопровідна вода не тільки неорганічна, але майже в усіх місцях містить хлор та інші хімікати і тому непридатна для людей і тварин.
Вода з колодязів, як і дощова, також неорганічна. Єдине джерело живої, органічної води — це рослини, в тому числі овочі і фрукти, а особливо — одержані з них соки. Але це повинні бути свіжі рослини, овочі, фрукти і соки, а не варені або пастеризовані. Оскільки при варінні або пастеризації відбувається зворотний процес — перетворення органічної води в неорганічну.
Тому для найкращого перебігу життєвих процесів потрібно старатися вживати побільше таких продуктів харчування, які багаті на живу, органічну воду.
а