Рекомендації тим, які прагнуть бути здоровими
Пацієнти, які втратили своє здоров'я, розуміють, що здоров'я — це все. Отже, основи здорового харчування можуть служити хворим для повернення здоров'я, а здоровим — для його збереження.
Якщо хочемо бути здоровими, мусимо змінити ті негативні звички, які ми виробили. Це не так легко. Адже для цього потрібно сильну волю та час. Краще попередити хворобу, як її лікувати. Тому профілактика захворювань через здорову їжу є основою правильного способу життя.
Почнемо з поступового переходу до нової, живої їжі, щоб наш організм звик до нового внутрішнього середовища. Перш за все, значно зменшимо вживання м'ясних продуктів. Постараємося розпочати з їжі, яка не містить водночас білки і вуглеводи (наприклад, м'ясо, яйця, сир з хлібом, картопля, макарони). Особливо це потрібно робити тим, хто страждає захворюваннями органів травлення, бо при споживанні неправильної комбінації білків та вуглеводів соляна кислота шлунка вплине на білки і зупинить процес травлення вуглеводів. В результаті у людини з'являються неприємні диспептичні явища, а потім і захворювання.
Так, молоко та молочні продукти варто вживати не в комбінації з іншими продуктами, бо це білки.
Якщо м'ясо містить 20-22% білків, то соя — 36-37% білків. Отже, коров'яче молоко можна замінити соєвим. Білий хліб повністю замінити чорним хлібом. Цукор замінити медом, сушеними фруктами, горіхами. Найбільш небезпечний — цукор рафінований, який викрадає з організму людини вітаміни, особливо групи В, мінерали, а також знижує імунітет. В результаті — демінералізація, яка призводить до остеопорозу, а згодом — до переломів кісток. Виникають постійні головні болі, невротичний стан. Наступає дегенерація внутрішніх органів і, перш за все, підшлункової залози. Погіршується кровообіг, особливо мозку. Надмірна кількість цукру переходить в жир, появляється гіпертонія, ішемічна хвороба серця, ожиріння, цукровий діабет, алергічні стани.
Найкращим постачальником енергії організму є овочі, висівки, картопля. Важливою для харчування є гречка, яка з усіх круп має найбільшу біологічну вартість. Гречка містить лецитин та інші амінокислоти, 12% білка, 73% вуглеводів, 1,7% жиру, вітаміни, макроелементи. Особливо вона цінна при захворюваннях серцево-судинної системи, її не мусимо варити. Якщо гречку поставити на ніч в термос і залити теплою водою, то вранці можемо вже вживати як готову їжу. Це ж стосується і вівса. Взимку і ранньою весною для харчування використовуємо проросле зерно, яке містить селен, багато вітамінів, в тому числі вітамін Е, а також велику кількість ензимів, що сприяє профілактиці захворювань, зокрема і раку. Без ферментів неможливе утворення гормонів, виділення шкідливих речовин, регенерація здорових клітин. Нестача ензимів призводить до виникнення артеріосклерозу, ішемічної хвороби серця та інших хвороб цивілізації. Отже, сира неварена їжа містить в собі все те, що необхідно для збереження здоров'я. Необхідним і достатнім додатком до цього є гармонійне життя, позитивні емоції та рух на чистому повітрі. Це все — здоровий спосіб життя, дотримуючись якого людина буде практично здорова.
Природне харчування, сира їжа нас забезпечує всіма елементами, які потребує організм, і не тільки забезпечує, а ще й очищає його від шлаків. Всі овочеві соки, а також овочі додають нам енергію, а соки з зеленини нас оздоровлюють.
Так, сік з моркви з декількома краплями олії (з метою перетворення вітаміну А в р-каротин) має велике оздоровче значення, а в комбінації з іншими соками із зелені він має ще сильнішу дію.
Комбінований овочевий сік (сік моркви — 300 г, сік редиски — 150 г, сік селери — 150г) добре впливає на серцевий м'яз. Комбінований овочевий сік (сік моркви — 300 г, сік селери — 150 г, сік столового буряка — 100 г) ефективний при артеріосклерозі, жовчно- та нирковокам'яній хворобах. Суміш 300 г морквяного соку та 200 г соку шпинату призначається при анемії, геморої, бронхіальній астмі та інших алергічних хворобах, при вегетоневрозі, гіпертонії.
Сік п'ємо свіжим, зразу ж після його видавлювання, при кімнатній температурі. Розбавляємо сік водою тільки тоді, коли він занадто гострий, наприклад, сік чорної смородини, часнику, цибулі. Протягом дня випиваємо 1 л свіжого соку.
Пам'ятаймо, що такі напої, як лимонади, пепсі- та кока-коли тощо, для організму є шкідливими, оскільки містять окрім барвників, консерванта та ароматичних сполук ще й досить велику кількість цукру.
Чорний чай містить танін, кофеїн та інші шкідливі сполуки, тому залежно від стану організму замінюємо його чаєм з шипшини, меліси, липи, бузини та інших лікарських рослин. З алкогольними напоями поводимося обережно, бо вони негативно впливають на людський організм.
Під час їди і після неї не п'ємо води, бо це теж ніякої користі організму не приносить. Напої вживаємо вибірково, не п'ємо все те, що нам хочеться. Не зайвим буде ще раз нагадати, що ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити.